Det er viktig å ha en pålitelig og trygg måte å lade bilen sin på. Dessverre kan det være farlig å lade gjennom vanlige stikkontakter, og derfor anbefales det å montere en dedikert elbillader hjemme. Vi i Tallberg elektro hjelper deg med installasjon av elbillader.
Med den økende populariteten til elbiler i Norge er det ikke overraskende at stadig flere ønsker en praktisk og effektiv måte å lade bilen hjemme på. Før du bestiller en elektriker til å installere en elbillader, er det imidlertid flere viktige faktorer som du bør må ta hensyn til.
Hvilken type lading trenger du?
Det finnes tre hovedtyper av elbilladere:
Nivå 1 – ladere bruker som bruker vanlig stikkontakt og gir den laveste ladehastigheten.
Nivå 2 – krever en dedikert krets og gir høyere ladehastighet. Dette er den mest vanlige typen å bruke når du installerer hjemmelader.
Nivå 3 (DC lading) – Hurtiglader.
Nivå 2 vs stikkontakt
Nivå 2-ladere har vanligvis en maksimal effekt på 32 ampere, men noen modeller kan ha høyere eller lavere strømstyrke. Ampere er en måleenhet for elektrisk strøm. I forbindelse med lading av elbiler refererer ampere til mengden strøm som flyter fra laderen til bilens batteri.
Ladehastigheten til en nivå 2-lader bestemmes av ladestyrken og den maksimale strømstyrken den kan levere. En nivå 2-lader med en nominell effekt på 7 kilowatt (kW) og en maksimal effekt på 32 ampere kan for eksempel levere opptil 32 ampere x 240 volt = 7,68 kWH strøm per time til elbilens batteri.
I tillegg til høyere ladehastigheter er nivå 2-ladere ofte utstyrt med funksjoner som smartlading og tilkoblingsmuligheter som gjør det mulig å overvåke ladestatusen på avstand.
Kombinasjonen av høyere strømstyrke og effekt at nivå 2-ladere er mer effektive og praktiske i hverdagen enn andre typer elbilladere.
Hvor skal laderen plasseres?
En annen viktig faktor som du bør tenke på er plasseringen av elbilladeren. Ideelt sett bør den plasseres i nærheten av der du parkerer bilen, helst i nærheten av en dedikert strømkurs. Det er også viktig å sørge for at det er nok plass rundt laderen til at den kan ventileres og er lett tilgjengelig for vedlikehold.
Du bør også tenke på fremtidige ladebehov når du velger lader. Hvis du for eksempel har planer om å kjøpe en ny elbil i fremtiden eller utvide bilparken, kan det være lurt å velge en kraftigere lader med større ladekapasitet eller installere flere ladere.
Når du har kartlagt ladebehovet og valgt riktig lader, er det på tide å engasjere en profesjonell elektriker for installasjon. Hos Tallberg Elektro har vårt team av erfarne elektrikere installert mange ulike typer elbilladere for våre kunder. Vi forstår hvor viktig det er å installere et trygt og effektivt ladesystem, og vi er opptatt av å levere tjenester av høy kvalitet til kundene våre.
Uansett hvilken lader kundene våre velger, sørger vi alltid for å gjøre en grundig vurdering av husets elektriske system før installasjon. Vi sjekker blant annet kapasiteten til hovedstrømbryteren og avgjør om det er behov for oppgraderinger for å dekke den nye laderens strømbehov.
Til slutt er det viktig å huske på at regelmessig vedlikehold og inspeksjoner er avgjørende for å sikre at elbilladeren fungerer trygt og effektivt. Produsentene anbefaler vanligvis årlige vedlikeholdskontroller, som omfatter inspeksjon av ledningstilkoblinger, jordingssystemer og kontroll av at laderens sikkerhetsfunksjoner fungerer som de skal.
Her er våre beste tips og triks å tenke på om du skal montere elbillader hjemme.
1. Sjekk ditt elektriske system
Før du begynner med noen form for installasjon, er det viktig å sjekke om ditt elektriske system er klart for en lader. Hvis du bor i et eldre hus, kan det hende at ditt elektriske system ikke er sterkt nok til å kunne sette inn en. Det er også viktig å sjekke om din eksisterende strømuttak har riktig spenning og strømstyrke. Hvis du er usikker på dette, bør du kontakte en profesjonell elektrotekniker for å få en vurdering.
2. Velg riktig type EV lader
Som nevnt tidligere finnes det forskjellige typer ladere på markedet. Du bør velge en lader som passer til dine behov og ditt budsjett. Det finnes ladere med forskjellige hastigheter og funksjoner, så gjør litt research og velg det som passer best for din elbil og livsstil.
3. Plassering av laderen
Det er viktig å tenke på hvor du skal plassere din ladeboks. Den bør være i nærheten av hvor bilen vanligvis parkeres, men også i nærheten av et eksisterende strømuttak eller sikringsskap. Det bør også være beskyttelse mot vær og vind.
4. La oss håndtere installasjonen
Å prøve å gjøre dette selv kan være farlig og ende opp med farlige situasjoner eller ødeleggelser i det elektriske systemet. Våre erfarne teknikere vil sikre at installasjonen gjøres på en sikker og pålitelig måte.
Vil du vite mer om hvilke muligheter du har innen elbillading hjemme? Ta kontakt i dag.