Lysstyring: Ta full kontroll over strømbruket

Mann bruker en ipad til å kontrollere lyset

Den teknologiske utviklingen har gjort det enklere enn noensinne å styre belysningen. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan du kan ta kontroll over belysningen og strømbruket. 

Spar på strømmen

En av de største fordelene med lysstyring er muligheten til å spare energi. Med tradisjonelle belysningssystemer er det vanlig at lysene står på selv når de ikke trengs, noe som fører til unødvendig energiforbruk. Med lysstyringssystemer som dimmere, bevegelsessensorer og tidtakere kan lyset justeres eller slås av automatisk når lyset ikke trengs. Dette fører til betydelige kostnadsbesparelser både for huseiere og bedrifter.

Det er stor fleksibilitet når det gjelder tilpasning. Ulike rom har forskjellige belysningsbehov avhengig av formålet. 

I en stue kan det for eksempel være nødvendig med stemningsbelysning for å slappe av, mens på kjøkkenet trenger du sterkere belysning til matlaging. Med smartpærer og fargeskiftende LED-lamper kan du enkelt justere lysintensiteten, fargetemperaturen og til og med skape ulike scener etter egne preferanser.

Med ulike nyanser, farger og lysnivåer tilgjengelig ved å trykke på en knapp kan brukerne skape en unik atmosfære i hjemmet eller bedriften. Denne funksjonen er spesielt nyttig for restauranter, hoteller og andre etablissementer som ønsker å skape en spesiell stemning eller atmosfære.

Det er to ulike veier du kan gå når det kommer til moderne lysstyring. Enten kan du bruke dine eksisterende kontakter og sokler. Da benytter du et trådløst system som er enklere å sette opp, men har ikke like bred funksjonalitet kablede systemer har.

Kablede systemer 

Disse systemene egner seg best for de som skal bygge et nybygg eller totalrenovere eksisterende strømanlegg. I kablede systemer settes det opp en sentral. I stedet for at alle kurser går til lokale brytere legges alt inn til sentralen. Dette gir deg full kontroll av alt som bruker strøm. 

Slike anlegg er meget driftssikre og har liten fare for at uvedkommende kan komme seg inn på systemet. Gjennom å installere et kablet system får du alle fordelene som kommer med et smarthjem og mulighetene er uendelige. 

Trådløse systemer 

Egner seg for de som ikke ønsker å legge om kabler og gjøre endringer i strømskapet. Trådløse systemer benytter eksisterende kontakter og selve styringen baserer seg på at alle lysene er tilkoblet wifi. Dette er en enklere løsning enn kablede systemer og du kan få en tilnærmet lik funksjonalitet som et kablet system. 

Trådløse systemer er ofte avhengig av mindre batteridrevne enheter som krever mer vedlikehold enn et kablet system. Dette er for eksempel å bytte ut batterier i disse enhetene når de går tom. 

Lutron Caseta

Et banebrytende system. Dette systemet bruker wifi slik at brukerne kan styre belysningen hvor som helst i hjemmet ved hjelp av en fjernkontroll, en app eller talekommandoer. Lutron Caseta tilbyr også funksjoner som tilpassede lysscener og geofencing for ekstra komfort og energieffektivitet.

Savant

Hvis du er på utkikk etter et mer robust og integrert smarthussystem, kan Savant være noe for deg. I tillegg til å styre belysningen kan du med dette systemet også styre andre deler av hjemmet, som sikkerhetskameraer, lydsystemer og termostater – alt fra én sentral app. Savant tilbyr også personlige lysscener og muligheten til å styre lysene med stemmekommandoer fra Amazon Alexa eller Google Assistant.

Phillips Hue 

Et lysstyring system som lar brukerne fjernstyre og tilpasse belysningen i hjemmet ved hjelp av smartpærer og en mobilapp. Systemet bruker trådløs teknologi for å koble pærene til en sentral hub, som deretter kan styres via appen. Systemet har et bredt spekter av funksjoner, for eksempel justering av lysstyrke, farge og tidsstyring. Med Phillips Hue har brukerne full kontroll over belysningen og kan enkelt skape personlige og dynamiske opplevelser i hjemmet.

Andre smart systemer

Det finnes mange smarthussystemer som tilbyr eksepsjonelle muligheter for lysstyring. Enten du er ute etter et enkelt, brukervennlig system eller et mer avansert og integrert system, finnes det en smarthusløsning som passer dine behov. Med de praktiske og energibesparende fordelene disse systemene gir, er det ikke rart at stadig flere huseiere går over til smart lysstyring.

Som med alle teknologibaserte løsninger er det alltid en risiko for feil eller svikt. Når det gjelder lysstyring systemer, kan et strømbrudd eller en teknisk feil forstyrre driften og føre til ulemper for brukerne. Dette problemet kan reduseres ved å ha reserveløsninger som manuelle brytere eller batteridrevne nødlys.

Bratt læringskurve 

For noen kan det være vanskelig å tilpasse seg ny teknologi fordi de ikke er kjent med funksjonene og egenskapene. Det kan derfor ta litt tid før brukerne utnytter alle funksjonene i lysstyring systemet fullt ut. Dette hjelper vi deg med. 

Muligheten til å spare energi, tilpasse belysningen til ulike behov og øke bekvemmeligheten og sikkerheten gjør det til en verdifull investering i ethvert rom. 

Hos Tallberg Elektro forstår vi viktigheten av å holde oss oppdatert på den teknologiske utviklingen innen lysstyring, og vi bestreber oss på å tilby kundene våre de beste løsningene som dekker deres behov.

Ønsker du å vite mer om lysstyring? Ta kontakt i dag. 

Innholdsfortegnelse