Gulvvarme: Varmefolie eller varmekabler? 

Bygger parkett over gulvvarme

Gulvvarme har blitt en stadig mer populær metode for å holde boligen varm og komfortabel. Å få varme fra gulvet gjør at du kan møblere boligen slik du ønsker, uten å måtte ta hensyn til ovner. Når det gjelder valg av gulvvarme, finnes det to alternativer: varmefolie og varmekabler..

Så hvilken oppvarmingsmetode er best? I denne artikkelen sammenligner vi disse to typene oppvarming slik at du kan ta en informert beslutning om hvilken løsning som passer best for ditt behov

Varmefolie, rask og effektiv varme

Varmefolie, også kjent som elektrisk gulvvarme, er en relativt ny teknologi på markedet. Den består av en rekke tynne elektriske ledninger som er lagt inn i en folie. Denne folien legges under gulvet, slik at det blir så godt som usynlig når gulvet er lagt.

En av de største fordelene med å bruke varmefolie er at installasjonsprosessen er enkel i motsetning til varmekabler som krever legging av rør. Varmefolie rulles enkelt ut før gulvet legges. Dette gjør det til en ideell løsning for renovering eller ettermontering i eksisterende boliger.

En annen fordel er hvor fort varmefolien kan varme opp et rom og hvor enkelt det er å skru av varmen i rom du ikke benytter. 

Varmefolie kan kun brukes i tørre rom. Det kan ikke brukes i våtrom som bad eller vaskerom da varmefolie ikke tåler fuktighet. 

Siden varmefolie er avhengig av elektrisitet, kan det dessuten føre til høyere strømregninger hvis du ikke passer på å justere ned temperaturen når du ikke bruker rommet. Dette kan også begrense bruken i større rom der det kreves mer energi for å opprettholde en behagelig temperatur.

Varmekabler 

Varmekabler, også kjent som vannbåren varme, går ut på å bruke oppvarmet vann til å fordele varme rundt i boligen. Denne typen oppvarming har vært i bruk i lang tid og har tradisjonelt vært brukt til oppvarming av radiatorer. 

Vannet som brukes i varmekabler, varmes opp ved hjelp av en varmtvannsbereder eller en varmepumpe. Vannet sirkuleres deretter gjennom en rekke rør som legges under gulvet. Varmen fra vannet overføres til gulvet, som deretter avgir varme oppover i rommet.

En av de største fordelene med varmekabler er allsidigheten. Den kan installeres under alle typer gulv, inkludert tepper og parkett. Dette gjør det til et godt alternativ for huseiere som ønsker fleksibilitet til å skifte gulv i fremtiden uten å måtte bekymre seg for kompatibiliteten med varmesystemet.

Varmekabler er også betydelig mer energieffektive enn tradisjonelle radiatorer eller varmluftsystemer. Vannet som brukes i systemet, varmes opp til en temperatur ut fra hvor varmt du vil ha det i boligen, noe som gjør det enklere og mer kostnadseffektivt å holde en jevn temperatur gjennom hele dagen.

Installasjonsprosessen  kan være ganske omfattende og kan kreve oppgraving av gulv og nedlegging av rør eller kabler. Dette kan gjøre det vanskelig og dyrt å installere i eksisterende boliger eller ved renovering.

En annen ulempe er at det tar lengre tid for gulvvarme å varme opp et rom sammenlignet med andre oppvarmingsmetoder. Det betyr at du kanskje må la den stå på i lengre tid før du merker effekten, noe som kan føre til høyere strømregninger hvis det ikke håndteres riktig.

Varmefolie vs. varmekabler: Hva er best?

Sammenligner man de to typene gulvvarme, er det tydelig at begge har sine egne fordeler og ulemper. Mens elektrisk varmefolie er enklere å installere og er mer effektiv, gir varmekabler større fleksibilitet når det gjelder valg av gulvbelegg og bedre kostnadsbesparelser på lang sikt.

Det er imidlertid visse faktorer som kan påvirke valget mellom de to alternativene. Hvis du for eksempel er på utkikk etter en energieffektiv løsning i små rom som mindre soverom eller kjøkken, vil en elektrisk varmefolie være ideell på grunn av den raske responstiden og de lavere installasjonskostnadene. Hvis du derimot er ute etter å varme opp større rom, for eksempel en stue eller et helt hus, vil varmekabler være et mer kostnadseffektivt alternativ i det lange løp.

Det finnes altså ikke noe fasitsvar på hvilken type gulvvarme som er best for alle. Både varmefolie og varmekabler har sine egne unike fordeler og ulemper, og valget avhenger til syvende og sist av dine spesifikke behov og preferanser. Det er viktig å vurdere faktorer som installasjonskostnader, energieffektivitet og kompatibilitet med andre gulvtyper nøye før du bestemmer deg. 

Spørsmål og svar

Hovedformålet er å levere varme til boliger eller næringslokaler.
Varmefolie og varmekabler installeres direkte under gulv eller i vegger, noe som gir jevnere og mer effektiv varmefordeling i hele rommet.
Ja, disse varmesystemer kan installeres i både nybygg og eksisterende bygninger.
 

Som med alle elektriske apparater er det en risiko for elektrisk støt. Riktig installasjon av en profesjonell elektriker kan imidlertid redusere denne risikoen betraktelig. 

Innholdsfortegnelse